Gebruik en onderhoud van Gietijzer

Gebruiks- en onderhoudsvoorschriften

Productinformatie

Door zijn eigenschappen is gietijzer uitstekend bestand tegen zeer hoge temperaturen (zonder te vervormen) en maakt het daardoor mogelijk om de warmte te behouden en gelijkmatig te verspreiden, voor een egaal bakresultaat.

Ondanks zijn ruwe uiterlijk, verbergt een gietijzeren cocotte van Staub of Le Creuset een emaillaag die hem beschermt tegen corrosie, zuren en andere chemische stoffen.

Door de eigenschappen van deze twee materialen te combineren, is een geëmailleerde gietijzeren pan ideaal om geraffineerde gerechten te bereiden. Het naleven van onderstaande adviezen zal u helpen om uw kookgerei optimaal te gebruiken en zo de beste kookresultaten te bereiken.

Gebruiksvoorschriften

Voor het eerste gebruik:

  • Verwijder alle verpakkingselementen, etiketten en overige beschermende onderdelen. Was uw gietijzeren kookgerei met warm water en een klein beetje afwasmiddel, spoel goed na en droog zorgvuldig af.
  • Gebruik steeds een warmtebron die bij de diameter van de onderkant van uw pan past (bij gebruik van inductie en keramische kookplaten dienen de warmtebron én de onderkant van uw pan dezelfde diameter te hebben). Een te grote warmtebron zou de wanden en handvatten van uw kookgerei oververhitten en deze kunnen beschadigen.
  • Til – bij keramische kookplaten – altijd uw pan op om deze te verplaatsen. Laat uw pan vooral niet op het kookoppervlak schuiven, om beschadiging aan uw pan en/of aan de kookplaat te voorkomen.
  • Plaats uw product altijd in de oven op het daarvoor bestemde rooster. Plaats het vooral nooit rechtstreeks op de bodem zelf van uw oven.
  • Bij het koken kunnen handvatten heet worden. Bescherm, bij het verplaatsen van uw pan, uw handen daarom altijd door ovenhandschoenen of pannenlappen.
  • Snij nooit rechtstreeks op de bodem van uw kookgerei en voorkom zo dat u het geëmailleerde oppervlak zou beschadigen.

Geschikte warmtebronnen

  • Kookplaten (geldig voor alle geëmailleerde gietijzeren producten): Gas, elektrisch, keramisch (halogeen, vitro-keramisch, inductie), kolen- of houtkachels, etc.
  • Oven & producten met een houten handvat: Deze producten mogen niet in een oven gebruikt worden.
  • Oven & producten met kunststoffen knop of handvat: Deze producten mogen tot maximaal 190°C/thermostaat 6 in de oven gebruikt worden.
  • Oven & producten met roestvrijstalen of gietijzeren knop of handvat: Voor deze producten is er geen maximumtemperatuur.

Doordat geëmailleerd gietijzer de warmte zeer goed vasthoudt, is het gebruik van hoge temperaturen zelden nodig. Een te hoog vuur geeft slechte en aangezette resultaten. Kies daarom liever voor dichtschroeien op een middelmatig vuur en vervolgens garen op een laag vuur.

Onderhoudsvoorschriften

  • Laat uw kookgerei altijd een paar minuten afkoelen alvorens deze af te wassen.
  • Dompel een hete pan nooit onder in koud water. Een thermische schok kan het gevolg zijn en het email beschadigen.

Wasvoorschriften voor uw geëmailleerde gietijzeren producten:

  • Was uw pan met warm water en een klein beetje afwasmiddel.
  • Mochten etensresten vast blijven plakken, vul uw pan dan met warm water (en eventueel afwasmiddel) en laat deze weken, om de resten gemakkelijk te verwijderen.
  • Gebruik uitsluitend zachte kunststoffen of natuurlijke sponzen en vooral geen schuursponzen.
  • Gebruik geen schurende (metalen) sponzen of borstels en vermijd schurende schoonmaakmiddelen. Deze zouden het email kunnen beschadigen.
  • Spoel uw pan goed na en droog deze zeer zorgvuldig af. Zorg dat de pan goed droog is voordat deze wordt weggezet.

Hoe zit het met de vaatwasser?

  • Gietijzer is vaatwasserbestendig. Echter is de emaillaag niet geschikt voor de vaatwasser: de laag kan dof worden.
  • Als u uw gietijzeren cocotte toch in de vaatwasser wenst te wassen, houdt dan rekening met volgende voorschriften:
    • Wacht tot het wasprogramma klaar is vooraleer u de vaatwasser opent.
    • Bij een afgebroken wasprogramma blijft er vocht in de lucht en kan op termijn corrosie ontstaan.

Uw kookgerei door de jaren heen:

Bij pannen met een zwart geëmailleerde binnenkant kan na verloop van tijd op het oppervlak een laagje ontstaan. Probeer dit vooral niet te verwijderen. Deze laag draagt bij tot het behalen van betere kookresultaten. Met de tijd kunnen er roestplekjes op de randen van uw product ontstaan. Vet in dat geval de plekjes in met plantaardige olie.

Deze pagina was gepubliceerd op dinsdag 01 mei, 2012.
bpost postnl dpd shipping verzending pay with betalen met bancontact ideal overschrijving banktransfer maestro visa mastercard paypal verified etc
laatste stock check 20/09/17 20:09