Maria Innocentia Hummel... De nalatenschap van een kunstenares .

Hoewel het nu al meer dan 50 jaar geleden is dat Maria Innocentia Hummel stierf, herinneren haar ontwerpen nog steeds aan onze zorgeloze kindertijd. De betoverende figuren stralen meer dan ooit, geluk uit.

Berta Hummel werd in 1909 in Nederbeieren geboren. Al op jonge leeftijd werd het duidelijk dat zij zeer bijzondere, scheppende krachten bezat. Zij observeerde met plezier mensen en dieren in hun eigen omgeving. Deze observaties, vooral van kinderen, wist zij met een buitengewoon talent weer te geven in de vorm van tekeningen.
Deze begaafdheid werd door haar vader opgemerkt en gestimuleerd. In 1927 schreef zij zich, op zijn aanraden, in bij de Academie voor Toegepaste Kunst in M?nchen. Daar kon zij haar talent ontwikkelen en doorstond zij haar studiejaren met een onaangetaste spontaniteit.

Een hogere roeping

Religie had altijd al een grote rol in het leven van Berta gespeeld. Gedurende haar tijd in M?nchen, raakte zij bevriend met twee Franciscaner zusters van een klooster in SieBen. Kunstzinnige vaardigheden stonden hoog in het vaandel bij dit klooster. Berta was vervuld van de gedachte aan een vredig klooster, ver van de groeiende onrust in Duitsland. Dankzij deze vriendschap besloot Berta in april 1931 na haar afstuderen om tot het klooster toe te treden.

Nadat ze in 1933 haar gelofte had afgelegd, ging Berta voortaan door het leven onder de naam Maria Innocentia. In haar nieuwe omgeving, ontwikkelde de jonge kunstenares haar eigen stijl en al gauw werden haar tekeningendoor kleine Duitse uitgeverijen als ansichtkaarten gedrukt. Deze kaarten wekten de belangstelling van Franz Goebel, die als vierde successieve generatie de gelijknamige porseleinfabriek leidde. Hij was op zoek naar een thema voor een nieuwe serie porseleinfiguren, dat had hij nu gevonden!

Een kunstzinnige samenwerking

Met zijn meesterontwerpers Reinhold Unger en Arthur M?ller, onderzocht Franz Goebel de mogelijkheden om figuren te cre?ren, die op de getekende ontwerpen van zuster Hummel voortbouwden. Ten slotte ontmoette hij de kunstenares in gezeschap van haar abdis in het klooster van SieBen. Goebel kreeg de exclusieve rechten om aan de hand van haar tekeningen, wereldwijd driedimensionale kunstwerken te vormen. De eerste M.I.ffummelfigaren kwamen in 1935 op de Leipziger Messe op de markt en waren vanaf het begin erg succesvol.

Helaas werd Maria Innocentia Hummel slechts 37 jaar. In 1946 bezweek zij aan een boosaardige ziekte. Ondanks haar vroege heengaan, bezoekt een kunstenaarsgezelschap van Goebel nog steeds ieder jaar het klooster SieBen, om daar ieder nieuw figuur te bespreken. Vanaf het begin, heeft Goebel op deze manier de strikte richtlijnen voor kwaliteit en ambachtelijke kunst in ere gehouden.

Deze pagina was gepubliceerd op dinsdag 11 mei, 2004.
bpost postnl dpd shipping verzending pay with betalen met bancontact ideal overschrijving banktransfer maestro visa mastercard paypal verified etc
laatste stock check 11/05/18 15:44